Ολοκληρώνουμε στην Κρήτη τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων που αποτελεί ένα μεγάλο περιβαλλοντικό έργο, δήλωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, χαιρετίζοντας την Περιφερειακή Συνάντηση της Κρήτης για τα θέματα των βιολογικών καθαρισμών σε οικισμούς Γ΄ προτεραιότητας (2.000 -15.000 πληθυσμό).
Η Συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στον χώρο εκδηλώσεων της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας στο Ηράκλειο, στο πλαίσιο της απόφασης να δημιουργήσει η χώρα ένα συγκροτημένο σχέδιο για την επεξεργασία των λυμάτων σε οικισμούς πάνω από 2.000 με βάση την κοινοτική οδηγία που έχει υιοθετήσει η χώρα.
Το χρονικό περιθώριο για να υλοποιηθούν οι υποδομές αυτές στη χώρα είναι το 2023 προκειμένου να μην προκύψουν περαιτέρω πρόστιμα στη χώρα όπως εκείνα στην Αττική. Όπως εξήγησαν η εκπρόσωπος της Κομισιόν Βίβη Κανελοπούλου Υπεύθυνη Περιβάλλοντος της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειών και ο Κώστας Αρβανίτης συντονιστής της τεχνικής γραμματείας Λυμάτων για τους οικισμούς Γ΄ προτεραιότητας πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος που προχωρεί συγκροτημένα την υλοποίηση των έργων που δεν έχουν προχωρήσει για βιολογικούς καθαρισμούς. Και οι δύο αναγνώρισαν στις δηλώσεις τους πως η Κρήτη δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα προστίμων και αποτελεί την πιο θετική περίπτωση διαχείρισης στη χώρα.
Τη συνεδρίαση που οργάνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος άνοιξε με χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Κρήτης καλωσορίζοντας στο νησί τα στελέχη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χαρακτηρίζοντας την εκδήλωση μια σημαντική πρωτοβουλία για την προστασία του περιβάλλοντος στη χώρα.
Παράλληλα, μίλησε για την εξαίρετη συνεργασία που έχει διαμορφωθεί ανάμεσα στην Περιφέρεια Κρήτης και τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των Υπουργείων στον τομέα του Περιβάλλοντος και συνολικά στην προώθηση των έργων.
Ο κ. Αρναουτάκης υπογράμμισε πως στην Κρήτη, ο τελευταίος Βιολογικός Καθαρισμός που ανήκε στην κατηγορία Γ΄ ήταν της Παλαιόχωρας ο οποίος έχει πλέον ενταχθεί και ολοκληρώνεται με αυτό το έργο όλος ο σχεδιασμός που είχε κάνει η Περιφέρεια Κρήτης. “Προσπαθούμε να μπουν και μικρότεροι βιολογικοί σε διάφορα προγράμματα και με τη συζήτηση που θα γίνει ενδεχομένως να προκύψει κι άλλος ένας βιολογικός καθαρισμός ακόμα. Αλλά το στάδιο που βρισκόμαστε αποδεικνύει πως η συνεργασία της περιφέρειας με τους Δήμους έχει φέρει αποτελέσματα και ολοκληρώνουμε ένα μεγάλο περιβαλλοντικό έργο στην Κρήτη που δεν είναι άλλο από την διαχείριση των υγρών αποβλήτων”, τόνισε ο κ. Αρναουτάκης.
Στη συνάντηση μετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Καλογερής, ο Πρόεδρος της Ένωσης ΔΕΥΥΑ της χώρας Δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, η Προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής Κρήτης Μαρία Κασσωτάκη, Υπηρεσιακοί παράγοντες της Κρήτης, του υπουργείου και της Κομισιόν καθώς και των ΔΕΥΑ του νησιού.